OLYMPIA COVERAGE  |  ARNOLD COVERAGE  |      search-slim2

rxgirl

  

A Class Act: NPC National Figure Athlete Elizabeth Earhart

JMP09_6773I first saw NPC Figure Athlete Elizabeth Earhart at the Palm Beach Pro AM a few years ago.  What caught my eye was that this beautiful woman was in the Masters Division.  When she stepped on stage I thought that she had to be in her twenties.  Her poise and presentation was unique and it exemplified sexy but very classy.

Over the past few years, Elizabeth's physique matured into a National contender and an IFBB Pro Card is well in her future. Her trademark posing style has also evolved and believe it or not it has even gotten better.

Elizabeth is a delight to be around and I have seen her take on many roles as a competitor.  She has been seen chaperoning and assisting young & novice competitors backstage with check-in and even helping the "newbie" girls with their make-up.  She does this even minutes before she takes the stage.

This woman is a pure class act and watching her take the stage is a delight.  I had the opportunity to talk with Elizabeth this past week and here are her thoughts:

DSC_4339_QSLRSOBPMJHometown:

Tampa. FL

Age:

GUESS

Sports Background:

KARATE, KICKBOXING, NATIONALLY CERTIFIED PERSONAL TRAINER, FITNESS INSTRUCTOR

Who trains you?

BOMBSHELL FITNESS

What got you interested in competing in NPC Figure?

I WANTED TO BRING MY TRAINING TO THE NEXT LEVEL AND EXPAND MY HORIZONS. I LOVE THE FEELING OF ACCOMPLISHMENT.

What do you like best about competing?

I LOVE A LOT ABOUT THE SPORT OF FIGURE .   THE TENACITY AND DEDICATION THIS SPORT DEMANDS IS A PERFECT FIT FOR MY PERSONALITY..  IT IS GREAT TO SEE HOW MY BODY RESPONDS SO QUICKLY TO THE INCREASED DEMANDS I PLACE ON MYSELF.  I AM VERY GREGARIOUS SO I LOVE MEETING NEW PEOPLE AND TRAVELING.  I FEEL RIGHT AT HOME ON THE FIGURE STAGE.

993_0144You have really begun to make a name for yourself in TV commercials.  Tell us a little about that.

I AM A PROFESSIONAL MODEL.  I DO MOSTLY FITNESS AND BIKINI AND SOME COMMERCIAL WORK.  I WORK WITH SEVERAL DIFFERENT CELEBRITIES ON HSN (HOME SHOPPING NETWORK) PROMOTING FITNESS EQUIPMENT.  TONY LITTLE AND OUR VERY OWN IFBB JUDGE FRANK SEPE TO NAME A FEW.......

I HAVE ALSO JUST STARTED A CAREER IN MOTIVATIONAL SPEAKING AS WELL AS A MOTIVATIONAL WARM-UP SPECIALIST.  I GO TO VARIOUS FUNDRAISERS, WALKS, CONVENTIONS ETC. AND WARM UP THE CROWD ON  STAGE WITH ENERGETIC MUSIC MIXED WITH SOME FUN FITNESS.


JMP09_7250Tell us a little about your accomplishments on the NPC stage.

I BEGAN MY CAEEER WITH THE NPC IN OCTOBER OF 97.  I WON THE OVERALL IN MY VERY FIRST COMPETITION ... I WENT ON TO COMPETE FOR SEVERAL YEARS.  QUALIFYING TO COMPETE ON THE NATIONAL STAGE IN EVERY SHOW.  BUT I NEVER DID UNTIL LAST YEAR...

I JOINED TEAM BOMBSHELL LAST YEAR .  I FOUND MY SELF WITH THE CHALLENGE OF GAINING 10 POUNDS OF MUSCLE.  NOT AN EASY FEAT!  I HAD TO CONSUME A LOT OF QUALITY MEALS AND COUPLE THAT WITH SOME MAJOR WEIGHT TRAINING AND CARDIO.  MY HARD WORK HAS PAID OFF.

LAST SPRING IN THE PITTSBURG SHOW I WON THE OVERALL IN MASTERS AND FIRST IN MY HEIGHT CLASS AS WELL AS FIRST IN THE ATLANTA SHOW.....EARLIER THIS YEAR I WONT THE OVERALL AT THE NPC STEVE STONE METROPOLITANS.

.MY FIRST NATIONAL SHOW WAS JR NATIONALS WHERE I WON MY HEIGHT CLASS AND MISSED MY PRO CARD MY A PERCENTAGE POINT.   THIS PAST JR NATIONALS I HAD A HYPOGLYCEMIC EPISODE JUST BEFORE GOING ON STAGE WHICH CAUSED ME TO SHAKE,  I ENDED UP WITH A THIRD PLACE RANKING..  I HOPE TO RECTIFY THAT ISSUE AT TEAM UNIVERSE NEXT WEEK AND WALK A WAY A PRO!

993_0072Who in the sport of Figure serves as your inspiration?

EVERYONE IN THIS SPORT INSPIRES ME!  EVERYONE THAT DECIDES TO COMPETE IN THIS SPORT PUTS IN HARD WORK, A TON OF SACRIFICE AND DEDICATION.  I AM HONORED TO BE IN A FIELD WITH SUCH STRONG BEAUTIFUL WOMEN.

You have really developed a trademark Figure presentation.  It really catches your eyes.  How much time do you spend practicing that?

WHEN I FIRST BEGAN TO COMPETE I FELT VERY RIDGED.  I HAVE LEARNED TO JUST RELAX AND ALLOW MY PERSONALITY TO SHOW WHEN I AM ON STAGE.  BEFORE I STEP ON STAGE I REMIND MY SELF THAT THE WORK HAS BEEN DONE AND NOW ITS TIME TO HAVE SOME FUN AND SHINE.   ~ MY TRAINER SHANNON DEY SAYS I HAVE" THE POWER OF THE EYE BROW"  WHEN I AM ON STAGE DOING MY THING MY EYE BROW LIFTS...ITS SO FUNNY :)

I PRACTICE MY POSING SEVERAL TIMES A WEEK.  IT IS REALLY IMPORTANT TO PRACTICE HOLDING A POSE WHILE BEING RELAXED.  A LOT OF MUSCLES ARE USED WHEN POSING AND ITS IMPORTANT TREAT YOUR PRESENTATION LIKE PART OF YOUR WORKOUT.  PEOPLE TEND TO RUN THRU THEIR TURNS QUICKLY WITH OUT PAYING ATTENTION TO THE DETAILS WHEN PRACTICING.  ITS THE ATTENTION TO THE DETAILS THAT MAKES THE DIFFERENCE!

993_0198What in your life are you most proud of?

BESIDES MY TWO WONDERFUL CHILDREN . I AM MOST PROUD OF HOW HARD I HAVE WORKED TO ACHIEVE MY GOALS AND COMPLETELY TRANSFORM MYSELF.  I HAVE A WONDERFUL TRAINING BUSINESS AND  A STRONG DESIRE TO WORK WITH KIDS. 

I AM THE CEO OF A GIRLS CAMP CALLED CAMP WIRL.  I WORK WITH MIDDLE SCHOOL AGE GIRLS TO SHOW THEM THEIR INNER BEAUTY AND TO REJECT THE SOCIAL BRANDING AND PRESSURES THAT SOCIETY PLACES ON THEM TO ACT AND LOOK A CERTAIN WAY.  OBTAINING MY PRO STATUS WILL GIVE ME THE PLATFORM I NEED TO FURTHER MY ENDEAVORS TO WORK WITH KIDS AND THE COMMUNITY.

When your preparing for a show and you have a mental meltdown, who is the first person you talk to for sanity restoration?

I NEVER REALLY HAVE MENTAL BREAKDOWNS.  BUT EVERYONE NEEDS A PEP TALK SO I TURN TO THE PEOPLE IN MY LIFE THAT REALLY UNDERSTAND THE SACRIFICE AND DEDICATION THAT GOES INTO THIS SPORT.   I TALK TO MY MOM, MY BEST FRIENDS, MARK AND BETSY. AND MY PERSONAL COACH MAX   THEY ALL KNOW WHAT MAKES ME TICK AND SAY IT LIKE IT IS.....  NO B.S. 

What is your ultimate goal in the sport?

MY ULTIMATE GOAL IS TO GO TO THE OLYMPIA AND BE ON THE COVER OF OXYGEN MAGAZINE.....AGAIN USING THIS AS MY PLATFORM TO HELPING YOUNG GIRLS AND WOMEN ACROSS THE NATION TO BE WELL ROUNDED, INDEPENDENT,RESPONSIBLE AND CONFIDENT PEOPLE.

How would you classify your personality type?

WITH OUT A DOUBT I AM AN AGGRESSIVE AND GREGARIOUS WOMAN.  IF SOMEONE TELLS ME I CANT DO SOMETHING.... WATCH OUT! (I CAN ATTRIBUTE A LOT OF MY SUCCESS TO MY X HUSBAND).   I WILL STOP AT NOTHING TO ATTAIN MY GOALS.  I  HAVE A SOFTER SIDE AS WELL.  I GET GREAT JOY OUT OF HELPING OTHERS AND SEEING THEM SUCCEED.

JMP09_6625How is your support base?  Could you honestly have accomplished what you have without that support base?  How important do you feel this aspect  of competing is?

HAVING A SUPPORT BASE IS  IMPORTANT.  IT WOULD HAVE BEEN DIFFICULT TO DO THIS WITH OUT THE PEOPLE THAT I AM CLOSEST WITH.   BUT EVEN MORE IMPORTANT IS HAVING THE CONFIDENCE AND SELF LOVE THAT IT TAKES TO SURVIVE NOT ONLY IN THIS SPORT BUT IN THIS WORLD ...     I BELIEVE THAT IT IS MORE FAR MORE IMPORTANT TO HAVE INNER BEAUTY.....  THAT IS MY SUPPORT BASE :)

What is up next for you?

NEXT FOR ME IN THE NPC IS TEAM UNIVERSE. THEN HOPEFULLY TO COMPETE IN THE IFBB.   I AM ALSO WORKING ON DEVELOPING MY OWN FITNESS PRODUCT TO SELL ON TV.

For more information about Elizabeth contact her at: [email protected]

Subscribe to RxMuscle on Youtube